Ziemniaczane kulki z bakłażanem

    Ziemniaczane kulki z bakłażanem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały sposób na podanie warzyw - lekkie kulki pieczone w piekarniku mogą być zarówno przystawką jak i dodatkiem do dań.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 bakłażany
    • 4 średnie ziemniaki
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • chilli w płatkach do smaku
    • 1 jajko
    • 1 białko
    • 2-3 łyżki startego parmezanu
    • szczypta mielonego szafranu
    • bułka tarta
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Bakłażana pokroić w kostkę i włożyć do osolonej wody na 30 minut. Odsączyć, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Rozgnieść na puree.
    2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i utłuc.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    4. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć bakłażana z czosnkiem i chili. Po kilku minutach zdjąć z ognia. Wymieszać z ziemniakami.
    5. Do masy dodać jajko, białko i kilka łyżek parmezanu. Wymieszać. Szafran rozpuścić w łyżce letniej wody, wymieszać z masą.
    6. Z masy formować małe kulki, obtaczać w bułce tartej. Układać na natłuszczonej blaszce. Piec przez 15 minut.

    Rada

    Kulki można przygotować dzień wcześniej, a potem tylko obtaczać w bułce i piec.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis