Zapiekanka z papryki

    Zapiekanka z papryki

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kolorowa papryka pieczona z dodatkiem sera, kaparów, migdałów i passaty. Pyszny dodatek do dań lub wegetariańska potrawa, którą można podać z kuskusem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 8 żółtych i czerwonych papryk
    • 2 łyżki oleju
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki startego sera pecorino
    • 3 łyżki passaty
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 łyżka rodzynek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek posiekanej bazylii
    • 1 łyżka posiekanych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić olejem naczynie żaroodporne.
    2. Papryki przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć gniazda nasienne pod bieżącą wodą, dobrze osuszyć.
    3. W naczyniu ułożyć warstwę papryk i posypać połową pozostałych składników. Skropić oliwą i ponownie ułożyć papryki, posypać resztą składników. Przykryć folią aluminiową.
    4. Piec przez 30 minut.
    5. Można podawać na gorąco i na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis