Peperonata czyli papryka duszona w pomidorach

    Peperonata czyli papryka duszona w pomidorach

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To pyszne danie to klasyk na włoskich stołach - aromatyczna papryka duszona w sosie pomidorowym. Wspaniale smakuje z chrupiącym chlebem o każdej porze dnia!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 1 kg kolorowej papryki, pokrojonej w paski
    • 500 g passaty (lub soku pomidorowego)
    • 1 łyżka posiekanych kaparów
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, smażyć, aż cebula zmięknie.
    2. Wyjąć czosnek i dodać paprykę. Przykryć i dusić przez 30 minut. Następnie dodać passatę, wymieszać i chwilę gotować, aż papryka będzie miękka.
    3. Dodać kapary, sól i pieprz do smaku - gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis