Serowa zapiekanka z bakłażanem

    Serowa zapiekanka z bakłażanem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    To danie zdecydowanie należy do moich ulubionych - jest przy tym doskonałym sposobem na przemycenie warzyw małym niejadkom! Połączenie pomidorowego sosu, sera i bakłażana wprost rozpływa się w ustach i przeniesie cię do słonecznej Italii.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 litr sosu pomidorowego z bazylią
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 kg bakłażana
    • 2 łyżeczki soli morskiej
    • 100 g parmezanu, startego
    • 100 g sera caciocavallo, startego
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Bakłażany umyć, pokroić w plastry i ułożyć na durszlaku nad zlewem lub miską. Oprószyć solą morską i zostawić na 2 godziny.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Bakłażany opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć plastry z obu stron.
    4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu i przykryć warstwą bakłażana. Posypać mieszaniną serów. Oprószyć solą. Układać warstwy do wykorzystania składników, kończąc sosem i parmezanem.
    5. Piec przez około 20 minut, aż wierzch będzie rumiany i ser się roztopi.

    zamiennik

    Jeśli nie znajdziesz sera Caciocavallo, możesz użyć sera provolone lub mozzarella.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis