Makaron z włoską szynką speck i grzybami

    Makaron z włoską szynką speck i grzybami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny makaron pappardelle (szerokie wstążki) w kremowym sosie z wędzoną szynką speck i borowikami. Wyjątkowe danie!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g świeżych borowików
    • oliwa z oliwek
    • 1 szalotka, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 50-60 g wędzonej szynki speck, pokrojonej w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 150 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Grzyby oczyścić i pokroić w grube plastry.
    2. W rondelku rozgrzać niewielką ilość oliwy i podsmażyć szalotkę z czosnkiem. Dodać szynkę i zrumienić.
    3. Dodać grzyby i smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
    4. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis