Ziemniaczane krokiety

    Ziemniaczane krokiety

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały sposób na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków z poprzedniego obiadu. Zawsze hit wśród dużych i małych!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 100 g mąki
    • 300 g bułki tartej
    • 4 jajka
    • 75 g startego parmezanu
    • 75 g startego pecorino
    • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • oliwa lub olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Ziemniaki ugotować, obrać i utłuc na puree.
    2. Rękami wymieszać zimne ziemniaki z mąką, połową bułki tartej, jajkami, serem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.
    3. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Z masy formować podłużne owalne krokiety i obtaczać w pozostałej mące. Smażyć z obu stron na rumiano.
    4. Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis