Tarta bananowo-śmietanowa

    Tarta bananowo-śmietanowa

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1118 osób

    Tarta bananowo-śmietanowa to najsmaczniejsza rzecz na świecie, a ta tutaj jest świetna. Zamiast zwykłej mąki można użyć 3 łyżki mąki kukurydzianej.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 40 g (1/4 szkl.) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 500 ml (2 szkl.) mleka
    • 3 ubite żółtka
    • 2 łyżki masła
    • 1,25 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1 opakowanie gotowego spodu do tarty
    • 4 banany pokrojone w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W rondelku wymieszać cukier z mąką i solą. Stopniowo dodawać mleko delikatnie mieszając. Gotować na średnim gazie, stale mieszając, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Nadal mieszać i gotować przez około 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia.
    2. Dodać niewielką ilość gorącej mieszaniny do ubitych żółtek i natychmiast wlać tę mieszaninę do pozostałej gorącej mieszaniny. Gotować jeszcze 2 minuty, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Zdjąć mieszaninę z ognia, dodać masło i wanilię. Mieszać, aż cała masa nabierze gładkiej konsystencji.
    3. Plasterki banana wyłożyć na schłodzony spód ciasta. Przykryć masą.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 12 do 15 minut. Studzić 1 godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis