Bakłażan na słodko

    Bakłażan na słodko

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo smaczny dodatek do dań - bakłażana najpierw smażę, a następnie dodaję miętę, czosnek, ocet i cukier. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 bakłażany
    • olej do smażenia
    • 4-6 listków mięty
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 1 łyżka cukru
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Posolić, zalać wodą i odstawić na godzinę.
    2. Bakłażana odsączyć i pokroić w słupki. Smażyć na gorącym oleju z obu stron.
    3. Bakłażana przełożyć do garnka, dodać miętę, czosnek, ocet i cukier, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis