Paluszki grissini z szynką parmeńską i sosem serowym

    Paluszki grissini z szynką parmeńską i sosem serowym

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Fantastyczny przepis na przystawkę we włoskim stylu - kup paluszki grissini i zamień je w wyjątkową przekąskę na przyjęcie!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 25 g masła
    • 1 łyżka mąki
    • 200 ml mleka
    • 150 g sera Asiago lub Gruyere, pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżki śmietany
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 100 g szynki parmeńskiej
    • 1 opakowanie (125 g) paluszków grissini

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając.
    2. Dodać ser i śmietanę, całość gotować na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Szynką owinąć paluszki i ułożyć na talerzu.
    4. Sos przelać do miseczki i podawać do maczania paluszków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis