Steki z polędwicy wołowej w sosie z zielonego pieprzu

    Steki z polędwicy wołowej w sosie z zielonego pieprzu

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 11 osób

    To danie to specjalność włoskich restauracji. Dlaczego by nie przyrządzić go w domu na romantyczną kolację? Naprawdę warto!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 plastry polędwicy wołowej (o grubości 1,5 cm)
    • 2 łyżki zielonego pieprzu w ziarenkach
    • 25 g masła
    • 1 kieliszek koniaku lub brandy
    • 2 łyżki musztardy Dijon
    • 200 ml śmietany
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Pieprz rozłożyć na stekach z obu stron. Za pomocą wałka lub tłuczka powbijać ziarenka w mięso.
    2. Na patelni roztopić masło i smażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na bok i przykryć folią aluminiową.
    3. Na patelnię dodać koniak i musztardę, wymieszać, zeskrobując resztki przypalone do dna patelni. Kiedy sos zgęstnieje, dodać śmietanę i dodatkowe ziarenka pieprzu, dosolić do smaku.
    4. Sosem polać steki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Naprawdę pyszne, chociaż ja użyłam pieprzy kolorowego, bo zielonego nie miałam - 15 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis