Tajski słodki kleisty ryż z mango (khao neeo mamuang)

    Tajski słodki kleisty ryż z mango (khao neeo mamuang)

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 213 osób

    Ten wspaniały i autentyczny w smaku tajski deser jest tak samo dobry, jeśli nie lepszy, niż każdy słodki kleisty ryż z mango dostępny w tajskich restauracjach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g (1 i 1/2 szkl.) nieugotowanego białego ryżu krótkoziarnistego
    • 500 ml (2 szkl.) wody
    • 350 ml (1 i 1/2 szkl.) mleka kokosowego
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka kokosowego
    • 1 łyżka cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżka mąki z manioku (tapioki)
    • 3 mango, obrane i pokrojone w plasterki
    • 1 łyżka prażonego sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondlu wymieszać ryż z wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez ryż (15 do 20 minut).
    2. Podczas gdy ryż się gotuje, w rondlu na średnim ogniu wymieszać 1,5 szklanki mleka kokosowego z 1 szklanką cukru i 1/2 łyżeczki soli, doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i odstawić. Dodać ugotowany ryż do mieszaniny z mlekiem kokosowym; przykryć. Pozostawić na 1 godzinę do ostygnięcia.
    3. Zrobić sos, mieszając w rondlu 1/2 szklanki mleka kokosowego z 1 łyżką cukru, 1/4 łyżeczki soli i tapioką, a następnie doprowadzić do wrzenia.
    4. Kleisty ryż wyłożyć na talerz. Ułożyć mango na ryżu. Polać sosem mango i ryż. Posypać sezamem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis