Kotleciki z kalafiora

    Kotleciki z kalafiora

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczny i prosty sposób na przyrządzenie kalafiora, który ucieszy nawet tych, którzy nie przepadają za warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 g kalafiora, podzielonego na różyczki
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 100 g startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku
    • bułka tarta
    • posiekane czarne oliwki (opcjonalnie)
    • 2 filety anchois, posiekane (opcjonalnie)
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • 1 ząbek czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kalafiora ugotować na parze lub w wodzie. Odcedzić.
    2. W misce wymieszać kalafiora z jajkiem, parmezanem, solą i pieprzem. Dodać tyle bułki tartej, aby masa była dość sucha. Dodać oliwki i anchois wedle upodobania. Z masy formować małe kotleciki.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek dla aromatu i smażyć kotleciki z obu stron na rumiano.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis