Cebulowy chutney z rodzynkami

    Cebulowy chutney z rodzynkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ten przepis jest wyjątkowy. Chutney (czy jak kto woli - czatnej) z czerwonej cebuli idealnie komponuje się z mięsem i serami. Zawsze przyrządzam go w lecie, a potem podaję zimą.

    Składniki
    ilość sztuk: 5 150 ml słoiczków

    • 1 kg czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
    • 150 g rodzynek, opłukanych
    • 800 g cukru
    • 2 liście laurowe
    • 1/2 laski cynamonu, połamanej na 3-4 części
    • 6 goździków
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 250 ml wytrawnego białego wina
    • 200 ml białego octu winnego
    • 8 łyżek orzechów piniowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. W dużym garnku wymieszać cebulę z rodzynkami, cukrem, liśćmi laurowymi, przyprawami i solą. Odstawić na godzinę.
    2. Garnek postawić na ogień, dodać wino i ocet. Zagotować, dodać orzechy, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę, aż chutney zgęstnieje.
    3. W międzyczasie przygotować słoiki - umyć i wyparzyć. Ustawić na ściereczce. Napełniać gorącym sosem, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika. Zakręcić i owinąć ściereczką, aby w trakcie pasteryzacji nie obijały się jeden od drugiego.
    4. Słoiki wstawić do dużego garnka, zalać gorącą wodą. Gotować przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Ostrożnie wyjąć słoiki i odstawić do przestudzenia. Sprawdzić czy słoiki są dobrze zakręcone. Jeśli wieczko jest lekko wklęsłe - to znaczy, że są odpowiednio zassane. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

    rada

    Aby sprawdzić czy chutney jest gotowy można zrobić taki test - włóż do zamrażarki talerz. Na zimnym talerzu umieść odrobinę sosu i odstaw na kilka sekund. Przechyl talerz - jeśli chutney zesunie się wolno z talerza to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie - potrzeba gotować go dłużej.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis