Cantucci

    Cantucci

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cantucci to tradycyjne włoskie ciasteczka z migdałami wywodzące się z Toskanii. Ich smak przeniesie cię w tą cudowną krainę!

    Składniki
    ilość sztuk: 48 biscotti

    • 250 g migdałów
    • 4 jajka
    • 1 żółtko
    • 280 g drobnego cukru
    • szczypta soli
    • 100 g masła, roztopionego
    • 500 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 jajko, roztrzepane (do posmarowania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Migdały rozłożyć na blaszce i prażyć przez 3-4 minuty. Odstawić do przestudzenia.
    2. W misce zmiksować jajka z żółtkami, solą i cukrem. Dodać masło i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać. Na końcu dodać migdały.
    3. Uformować kulę z ciasta. Podzielić na 3 części, uformować 3 wałki o długości 20 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
    4. Posmarować jajkiem i piec przez 20 minut.
    5. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie każdy wałek pokroić w poprzek na 1 cm plastry i ułożyć je na blaszce.
    6. Piec przez 10-15 minut. Przestudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis