Szybkie spaghetti

    Szybkie spaghetti

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nie znam lepszego dania po długim męczącym dniu - pikantne, szybkie i smaczne spaghetti we włoskim stylu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g makaronu spaghetti
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 200 g pancetty, pokrojonej w kostkę
    • 500 g passaty
    • 1-2 łyżki wody
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka soli
    • suszone płatki chili do smaku
    • 2 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę. Dodać pancettę i smażyć przez 2-3 minuty, często mieszając.
    3. Dodać passatę z wodą, cukier i gotować, aż sos zgęstnieje.
    4. Sos wymieszać z makaronem, dodać łyżkę oliwy, parmezan i chili. Podawać!

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis