Herbatniki włoskie

    Herbatniki włoskie

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Typowy włoski sposób na śniadanie - pyszne herbatniki maczane w ciepłym mleku sprawią, że dzień rozpocznie się uśmiechem. Można wycinać dowolne kształty ciasteczek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 120 g cukru
    • 200 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cukrem.
    3. Energicznie rozcierając, dodawać masło po łyżce na raz.
    4. Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać małe kwadraty lub kształty od foremek. Nakłuć widelcem.
    5. Piec przez 15 minut. Odstawić do przestygnięcia i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis