Makaron bigoli z pikantnym sosem pomidorowym

    Makaron bigoli z pikantnym sosem pomidorowym

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bigoli to włoski makaron - długie i grube nitki, które doskonale komponują się z pomidorowym sosem z kiełbasą. Można tu również użyć makaronu spaghetti.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g makaronu bigoli lub spaghetti
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 kiełbaski wieprzowe, bez osłonek
    • 1/2 szklanki białego wina
    • 500 g passaty
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka suszonych płatków chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę.
    3. Kiełbasę pokroić na kawałki i dodać do cebuli. Smażyć przez minutę.
    4. Dodać wino i gotować, aż wyparuje.
    5. Dodać passatę, doprawić solą, pieprzem i chili. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko się zredukuje. Wymieszać z makaronem i podawać.

    Sposób podawania

    Makaron można posypać parmezanem wedle uznania.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis