Świeży jabłecznik Clare

    (163)
    1 godz. 10 min

    Wilgotny i orzechowy placek, który się dobrze przechowuje i zamraża. Dekorować swoją ulubioną polewą. Moje propozycje: polewa z serka śmietankowego, bita śmietana lub biała polewa z maślanki.


    Zrobione przez 139 osób

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 450 g drobno pokrojonych jabłek
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka soli
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 2 jajka, ubite
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 120 g (1 szkl.) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąka blachę o wymiarach 23x33 cm. W średniej misce wymieszać cukier z jabłkami, odstawić. Przesiać i wymieszać mąkę z sodą, cynamonem i solą.
    2. W dużej misce wymieszać olej z jajkami i wanilią. Dodać jabłka z cukrem, dobrze wymieszać. Mieszając, dodać suche składniki, a następnie orzechy. Wlać równomiernie do przygotowanej blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, lub do chwili gdy ciasto będzie sprężyste.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (163)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)