Polędwica wołowa z grzybami

    Polędwica wołowa z grzybami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszny przepis na danie obiadowe - jeśli wolisz to w ten sam sposób możesz przygotować polędwicę wieprzową lub pierś z kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg polędwicy wołowej
    • 100 g masła
    • 250 g pieczarek
    • 250 g korniszonów
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 ml śmietany kremówki
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • posiekana natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Polędwicę obsmażyć na 50 g masła. Odłożyć.
    2. Pieczarki i ogórki pokroić w plasterki, wrzucić do garnka i smażyć na pozostałym maśle przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mięso, śmietanę i sok z cytryny, przykryć i dusić przez 10 minut.
    3. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i smażyć przez 2 minuty. Przełożyć na półmisek i posypać natką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis