Panna cotta z jagodami

    Panna cotta z jagodami

    Zapisz do ulubionych
    3godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Panna cotta to klasyczny deser z kuchni włoskiej, który łatwo przygotować i można podawać z najróżniejszymi dodatkami - owoce, karmel, roztopiona czekolada to tylko niektóre opcje!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 płatków żelatyny
    • 1 litr śmietany tortowej
    • 70 g drobnego cukru
    • 1 laska wanilii
    • 50 g świeżych jagód
    • konfitura z jagód

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kiedy zmięknie, wyjąć z wody i lekko odcisnąć. W rondelku podgrzać śmietanę z cukrem, wanilią i żelatyną.
    2. Kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści, wyjąć laskę wanilii a resztę gotować przez kolejne 2 minuty.
    3. Zestawić z ognia i przelać do 6 salaterek. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 3 godziny.
    4. Kiedy krem jest gotowy, wstawić salaterki na kilka sekund do gorącej wody i wyłożyć na oddzielne talerzyki.
    5. Udekorować jagodami i konfiturą. Podawać od razu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis