Faszerowane pieczarki z jajkiem

    Faszerowane pieczarki z jajkiem

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 18 osób

    Te pieczarki zawsze i wszystkim smakują - ilość składników można łatwo dostosować do potrzeb. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 10 dużych pieczarek
    • olej do smażenia
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 jajka ugotowane na twardo, posiekane
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g sera żółtego (gouda, podlaski, cheddar)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pieczarki umyć, osuszyć, odkroić nóżki i posiekać. Kapelusze odłożyć na bok.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z posiekanymi nóżkami pieczarek. Przestudzić.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    4. Do cebuli dodać jajka, masło, bułkę tartą i natkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
    5. Farsz nakładać do kapeluszy pieczarek.
    6. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce i posypać pieczarki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis