Faszerowane pieczarki z jajkiem
1 / 1 Zdjęcie:  ElaiWlodek
Następne

Faszerowane pieczarki z jajkiem

Te pieczarki zawsze i wszystkim smakują - ilość składników można łatwo dostosować do potrzeb. Polecam!

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 10 dużych pieczarek
  • olej do smażenia
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 jajka ugotowane na twardo, posiekane
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego (gouda, podlaski, cheddar)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, odkroić nóżki i posiekać. Kapelusze odłożyć na bok.
  2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z posiekanymi nóżkami pieczarek. Przestudzić.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
  4. Do cebuli dodać jajka, masło, bułkę tartą i natkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
  5. Farsz nakładać do kapeluszy pieczarek.
  6. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce i posypać pieczarki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie