Pieczarki faszerowane serem pleśniowym

    Pieczarki faszerowane serem pleśniowym

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Doskonała przystawka na każdą okazję - szczególnie dla miłośników sera pleśniowego. Zazwyczaj dodaję rokpol, ale każdy ser niebieski będzie tu pasował.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki masła
    • 12 dużych pieczarek
    • sól i pieprz do smaku
    • Farsz
    • 1 cebula, posiekana
    • 1,5 łyżki masła
    • 350 g sera pleśniowego
    • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
    • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżka bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Nóżki odkroić i posiekać. Kapelusze posypać solą i pieprzem i odłożyć na bok.
    3. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać posiekane pieczarki, podsmażyć. Ser rozdrobnić widelcem i wymieszać z podsmażoną cebulą z pieczarkami. Dodać koperek i wymieszać.
    4. Odłożyć 3 łyżki orzechów, a pozostałe wymieszać z farszem. Odłożone orzechy wymieszać z bułką tartą.
    5. Kapelusze pieczarek napełniać farszem, posypać bułką z orzechami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch położyć odrobinę masła.
    6. Piec przez 25 minut. Podawać z pieczywem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis