Budyniowa pianka

    Budyniowa pianka

    13polubień
    2godz.55min.


    Zrobione przez 15 osób

    Smaczny deser (czy też ciasto bez pieczenia), który przyrządzam z myślą o dietetycznych zaleceniach dla cukrzyków - budyniowa pianka zastygnięta na biszkoptach, udekorowana malinami.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 opakowania (po 45 g) budyniu czekoladowego bez cukru
    • 3 szklanki mleka 0,5%
    • 2 łyżki żelatyny
    • 2 opakowania (po 140 g) biszkoptów
    • kilka łyżeczek esencji herbacianej
    • 1/2 szklanki malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Budyń ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia, a następnie utrzeć na jednolitą masę.
    2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Zagotować i odstawić do lekkiego stężenia. Dodać do budyniu i zmiksować. Wstawić do lodówki.
    3. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, skropić esencją herbacianą. Wyłożyć na nie tężejącą masę budyniową, udekorować malinami i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis