Paluszki z indyka w kokosie

    Paluszki z indyka w kokosie

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny obiad z piersi indyka w stylu azjatyckim. Kawałki indyka w marynacie imbirowo-kokosowej usmażone na złoto. Rewelacja!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g piersi z indyka
    • sól do smaku
    • 2 cm kawałek korzenia imbiru
    • 1 łyżeczka pasty curry
    • 1 szklanka mleczka kokosowego
    • 2 jajka
    • 4 łyżki wiórków kokosowych
    • 2 szklanki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Filet z indyka opłukać, osuszyć i oprószyć solą. Pokroić w paseczki.
    2. Imbir zetrzeć na tarce. Pastę curry wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać imbir, wymieszać. Marynatą zalać pokrojonego indyka, wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
    3. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć. W miseczce roztrzepać jajka z 2 łyżkami zimnej wody. Zanurzać kawałki indyka w jajku, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.
    4. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wkładać kawałki mięsa i smażyć na złoty kolor. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis