Zupa piwna

    Zupa piwna

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smacznie rozgrzewająca zupa z piwa z dodatkiem cynamonu i goździków. Lubię przygotowywać do niej grzanki z pieczywa tostowego. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 kromki pieczywa tostowego
    • 2 łyżki masła, roztopione
    • 4 szklanki jasnego piwa
    • 2 szklanki wody
    • 3 goździki
    • 1 laska cynamonu
    • 4 żółtka
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
    2. Kromki chleba skropić masłem i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na blaszce i piec przez 10 minut na jasnozłoty kolor, od czasu do czasu potrząsając blaszką.
    3. Do wysokiego garnka wlać piwo i wodę. Dodać goździki i laskę cynamonu. Zagotować i odstawić na 3 minuty, a następnie wyjąć przyprawy.
    4. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z kilkoma łyżkami piwa, a następnie połączyć z resztą gorącego płynu.
    5. Zupę mocno podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Przelać do miseczek i posypać grzankami.

    zamiennik

    Zamiast grzanek można użyć groszku ptysiowego.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis