Tort niespodzianka

    Tort niespodzianka

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo prosty tort - a cieszy i podniebienie i oczy! Przekładany bitą śmietaną i udekorowany świeżymi malinami - palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 1 łyżka masła
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka śmietany 18%
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka octu
    • 2 szklanki mąki
    • Krem
    • 1/2 litra śmietany kremówki
    • 2/3 szklanki cukru
    • maliny do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć pergaminem.
    2. Masło zmiksować z cukrem i śmietaną. Sodę wsypać na dużą łyżkę, dodać ocet i wymieszać, dodać do masy śmietanowej.
    3. Dodać mąkę i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Upiec 3 blaty. Ciasto piec przez 10-15 minut, aż będzie lekko zarumienione.
    4. Śmietanę ubić z cukrem. Przekładać przestudzone placki. Wierzch udekorować malinami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis