Ślimaczki bożonarodzeniowe

    Ślimaczki bożonarodzeniowe

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 111 osób

    Ten przepis dostałam od swojej „Baby” (tak po ukraińsku mówi się na babcię). Ona piekła tylko czekoladowe i zwykłe ślimaczki, ale dostosowałam je w łatwy sposób, żeby powstały bardzo kolorowe ciasteczka, które moje dzieci i mąż wprost uwielbiają jeść w czasie świąt Bożego Narodzenia!

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 500 g (4 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 300 g masła
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 135 g (2/3 szkl.) cukru białego
    • 2 jajka, ubite
    • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1 kropla czerwonego barwnika do żywności lub tyle, ile potrzeba
    • 1 kropla zielony koloryt żywności, lub barwnika do żywności lub tyle, ile potrzeba zielonego barwnika do żywności lub tyle, ile potrzeba

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przesiać ponownie do innej miski.
    2. W misce zmiksować masło z brązowym i białym cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajka i wanilię i miksować na gładko. Stopniowo wmieszać mieszankę z mąką, aż wszystko się dobrze połączy. Zebrać ciasto formując kulę i podzielić ją na dwie równe części. Jedną połowę umieścić w oddzielnej misce. Do ciasta w jednej misce dodać czerwony barwnik do żywności, a do drugiej dodać zielony barwnik. Za pomocą widelca lub drewnianej łyżki dobrze wymieszać barwniki z ciastem. W razie potrzeby, dodać dodatkowe krople barwnika, aby uzyskać pożądany odcień.
    3. Rozwałkować czerwone ciasto do grubości 5 mm. Rozwałkować zielone ciasto do grubości 5 mm i położyć na wierzch czerwonego ciasta. Zaczynając od jednej krawędzi, zwijać ciasto tworząc wałek z dwoma kolorami w środku tworzącymi spiralę. Zawinąć wałek w papier do pieczenia, a następnie w bawełnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na co najmniej 8 godzin.
    4. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Lekko wysmarować tłuszczem 2 blachy do pieczenia ciastek.
    5. Zdjąć papier z ciasta i umieścić je na czystej, lekko posypanej mąką powierzchni. Pokroić wałek w plastry o grubości 3 mm i układać na przygotowanych blachach.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku aż zesztywnieją, od 5 do 6 minut. Pilnować, aby krawędzie się nie przypiekły. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na podstawkach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis