Kugel Basi

    Kugel Basi

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Inna wersja tej żydowskiej zapiekanki - u mnie to zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem jajek na twardo. Najlepsza podana z kiszoną kapustą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 duże cebule
    • 6 jajek ugotowanych na twardo
    • 1 liść laurowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić solą i pieprzem i podzielić na 3 części.
    3. Cebule pokroić w plastry i podzielić na 2 części.
    4. Jajka obrać i posiekać.
    5. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy: ziemniaki, cebula, jajka, kończąc warstwą ziemniaków. Do środka pokruszyć liść laurowy.
    6. Piec przez 40-45 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis