Kurczak po polsku

    Kurczak po polsku

    Zapisz do ulubionych
    13godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty i bardzo smaczny przepis na pieczonego kurczaka nadziewanego wątróbką. Najlepiej podawać z ziemniakami z koperkiem i zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
    • sól i pieprz do smaku
    • Farsz
    • 200 g wątróbki drobiowej
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • 80 g masła
    • 2 jajka
    • 1 szklanka bułki tartej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 13godz.50min. 

    1. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Wątróbkę posiekać (albo rozetrzeć). Dodać natkę, masło, jajka i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
    4. Farsz włożyć do kurczaka i zaszyć go lub spiąć wykałaczkami.
    5. Piec przez około 1,5 godziny.

    rada

    Kurczaka można piec w rękawie do pieczenia.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis