Penne z ziołami włoskimi i parmezanem

    Penne z ziołami włoskimi i parmezanem

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Przepis na pyszne i szybkie penne z ziołami włoskimi. Bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi wędzonego boczku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g makaronu penne
    • 200 g boczku wędzonego parzonego
    • 3 średnie cebule
    • 3 pomidory bez skórki
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju
    • zioła włoskie do smaku
    • pieprz czarny grubo mielony do smaku
    • sól morska jodowana do smaku
    • 200 ml słodkiej śmietanki
    • 150 ml mleka
    • 50 g parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie.
    2. Na oleju podsmażyć pokrojony w paseczki boczek, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zrumienić. Dodać pomidory bez skórki pokrojone w grubą kostkę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki, doprawić całość solą, pieprzem i sporą ilością ziół włoskich.
    3. Poddusić przez około 2 minuty. Dodać słodką śmietankę, mleko i ugotowany makaron, zagotować.
    4. Gotową potrawę wyłożyć na talerz i posypać zestruganym lub tartym na grubym oczku parmezanem. Smacznego!

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis