Smażona dynia

    Smażona dynia

    2polubienia
    2godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przystawka z dyni na słodko - z dodatkiem rodzynek, cebuli i octu winnego. Bardzo dobry dodatek do dań z serem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g dyni, obranej i bez pestek
    • oliwa z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 125 ml białego octu winnego
    • 2 łyżeczki cukru
    • rodzynki sułtanki
    • liście mięty
    • liście szałwii
    • orzechy piniowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Dynię pokroić w plastry o kształcie półksiężyca o grubości 1 cm.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć plastry dyni na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na papierowy ręcznik.
    3. Na patelnię dodać cebulę, w razie konieczności dodać więcej oliwy. Szklankę napełnić do połowy octem i uzupełnić wodą. Dodać cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił. Najlepiej użyć ciepłą wodę.
    4. Na patelnię dodać dynię i polać octem. Dodać rodzynki, przykryć i dusić przez kilka minut na małym ogniu.
    5. Dynię ułożyć na półmisku, udekorować listkami mięty i szałwii, posypać orzechami. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis