Papryka faszerowana wołowiną

    Papryka faszerowana wołowiną

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej - kolorowe, aromatyczne i niezwykle smaczne. Faszerowane papryki mogą być podawane jako danie główne lub dodatek do dań.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 średnich papryk
    • szczypta soli
    • 3 kromki chleba, porwane na małe kawałki
    • 2 łyżki zimnego mleka
    • 400 g mielonej wołowiny
    • 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 50 g startego parmezanu
    • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić głęboką blaszkę.
    2. Z papryk odkroić czubki, wydrążyć gniazda nasienne. Umyć i odłożyć na bok. Lekko posolić w środku.
    3. Chleb namoczyć w mleku, dodać mięso, pietruszkę, jajko, oliwę i parmezan. Wymieszać, doprawić pieprzem.
    4. Farszem napełnić papryki i ułożyć na blaszce. Piec przez 50 minut. Podawać ciepłe, ale nie gorące.

    Rada

    Można też paprykę faszerować jak na zdjęciu - przekroić na połówki, a nie odkrawać czubek. Wyjdą wtedy mniejsze porcje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis