Lasagne z warzywami

    Lasagne z warzywami

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Kto powiedział, że lasagne musi być zawsze z mięsem? Ten przepis warto spróbować - lasagne w wersji wegetariańskiej jest niesamowicie pyszna i lekka.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 150 g różyczek brokułów
    • 375 g makaronu lasagne
    • 1 marchewka
    • 1 bakłażan
    • 2 ziemniaki
    • 2 czerwone papryki
    • 1 cukinia
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, przepołowiony
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • szczypta soli
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 pory, posiekane
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 150 g pomidorów koktajlowych
    • sól i pieprz do smaku
    • 300 g sosu beszamelowego
    • 100 g parmezanu, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W osolonej wodzie gotować brokuły przez 10 minut. Odcedzić i posiekać.
    2. W oddzielnym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron lasagne i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć.
    3. W międzyczasie umyć i obrać marchewkę, bakłażana, ziemniaki, paprykę i cukinię. Pokroić w słupki.
    4. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć czosnek przez minutę. Dodać pieczarki, cukinię i sól, wymieszać i odłożyć na bok.
    5. Rozgrzać pozostałą oliwę. Dodać cebulę, pory i selera, smażyć przez 10 minut. Dodać pieczarki, brokuły i wszystkie pozostałe warzywa, wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Do warzyw dodać beszamel i wymieszać.
    7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    8. Natłuścić naczynie żaroodporne oliwą. Wyłożyć 1/3 warzyw, posypać parmezanem i przykryć makaronem.
    9. Układać warstwy do wykorzystania wszystkich składników, na koniec polewając beszamelem i posypując parmezanem.
    10. Piec przez godzinę. Odstawić na 10 minut, a następnie kroić na porcje i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis