Sałatka z awokado i grejpfruta

    Sałatka z awokado i grejpfruta

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wyjątkowe połączenie grejpfruta z awokado i kolendrą - sałatka prosta a wykwintna, na każdą okazję. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g mieszanej sałaty
    • 20 gałązek świeżej kolendry
    • 1 grejpfruit
    • 1 dojrzałe awokado
    • Sos vinaigrette
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego
    • szczypta cukru (lub odrobina miodu)
    • szczypta soli
    • świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Opłukać sałatę, osuszyć i włożyć do salaterki. Kolendrę zanurzyć w misce z wodą, opłukać listki. Osuszyć, oberwać listki od gałązek i posiekać.
    2. Grejpfrut obrać na miską, aby zebrać wyciekający sok, podzielić na cząstki i odłożyć na bok. Awokado obrać i pokroić w 5 mm plasterki.
    3. Na sałacie ułożyć cząstki grejpfruta, awokado i listki kolendry.
    4. Przygotować sos: sok, który pozostał z grejpfruta wymieszać z cukrem, oliwą, octem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis