Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

    Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

    3polubienia
    32min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sałatka z rukoli i pieczonych buraków w lekkim sosie vinaigrette z dodatkiem miodu. Na wierzchu awokado i ser gorgonzola - wygląda i smakuje wspaniale!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • 1 duża szalotka, posiekana
    • 1 łyżka miodu
    • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz do smaku
    • 6 średnich buraków, pokrojonych na ćwiartki
    • 120 g rukoli
    • 70 g prażonych orzechów laskowych, posiekanych
    • 30 g suszonych owoców (żurawina, wiśnie, jagody)
    • 1/2 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
    • 80 g sera gorgonzola lub feta, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    2. W miseczce wymieszać ocet z szalotką i miodem. Stopniowo dodawać oliwę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
    3. W oddzielnej misce wymieszać buraki z vinaigrette tak, aby równomiernie pokryły się sosem. Resztę sosu zachować. Buraki przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec przez 12 minut, od czasu do czasu przemieszać. Odstawić do ostygnięcia.
    4. W misce wymieszać rukolę z orzechami, owocami i resztą sosu. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Sałatkę rozdzielić na 4 talerze. Dookoła ułożyć buraki, posypać awokado i serem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis