Omlet ziołowy

    Omlet ziołowy

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten pieczony omlet to wspaniała propozycja na letni lunch. Scamorza to włoski ser, który przypomina mozzarellę, ale jest twardszy i bardziej aromatyczny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 jajek
    • 120 ml mleka
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, rozmaryn, mięta, tymianek)
    • 1 łyżeczka miodu
    • 150 g jogurtu greckiego
    • 140 g sera scamorza, startego
    • 3 łyżki startego parmezanu
    • oliwa z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić i wyłożyć pergaminem naczynie żaroodporne.
    2. Jajka zmiksować z mlekiem, solą i ziołami. Dodać miód, jogurt i ser, dobrze wymieszać. Masę przełożyć do foremki.
    3. Piec przez 15 minut, aż środek się zetnie. Podawać na gorąco.

    Sposób podawania

    Omlet najlepiej smakuje podany z sałatką z pomidorów lub anchois.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis