Śródziemnomorski łosoś

    Śródziemnomorski łosoś

    7polubień
    28min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny sposób na łososia - szybkie do przygotowania pakieciki prosto na grill. Doskonałe na letnie przyjęcie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g pomidorów koktajlowych
    • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 mała szalotka, posiekana
    • 8 listków bazylii
    • 4 gałązki tymianku
    • pieprz do smaku
    • 800 g filetu z łososia ze skórą

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 28min. 

    1. Grill rozgrzać do najwyższej temperatury, przykryć pokrywą.
    2. W misce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem łososia.
    3. Łososia pokroić na 4 kawałki.
    4. Przygotować 4 kawałki folii wielkości około 30x45 cm układając je błyszczącą stroną do góry. Na każdym ułożyć kawałek łososia skórą do dołu. Oprószyć solą i pieprzem, na każdy wyłożyć 1/4 mieszaniny przypraw z warzywami. Folię zawinąć.
    5. Zmniejszyć temperaturę grilla i ułożyć paczuszki z łososiem na ruszcie. Zamknąć pokrywę i piec przez 7-8 minut. Rozwinąć i sprawdzić czy jest gotowe. Upieczony łosoś jest bladoróżowy i z łatwością da się rozdzielić widelcem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis