Zupa fasolowa z pęczakiem

    Zupa fasolowa z pęczakiem

    2polubienia
    2godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna sycąca zupa pochodząca z kuchni włoskiej, pełna warzyw, z dodatkiem pancetty, fasoli cannellini oraz pęczaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g pęczaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 60 g pancetty, pokrojonej w kostkę
    • 3/4 cebuli, posiekanej
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 2 puszki (po 400 g) fasoli cannellini, przepłukanej i odsączonej
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 litr wody
    • świeży rozmaryn do dekoracji
    • oliwa z oliwek extra virgin do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +1godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Pęczak zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Odsączyć.
    2. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać pancettę i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać cebulę, marchewkę i seler. Smażyć przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
    3. Dodać połowę fasoli i zalać wodą tyle, aby przykryło całość. Następnie dodać pęczak i pozostałą fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodać odrobinę wody, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.
    4. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Przed podaniem udekorować rozmarynem i skropić oliwą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis