Zupa warzywna z soczewicą

    Zupa warzywna z soczewicą

    1polubienie
    10godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zdrowa, sycąca i wspaniale aromatyczna zupa, doskonała na zimowy obiad. Soczewicę i czosnek najlepiej namoczyć na noc.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g soczewicy
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 2 małe ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 łodyga selera, posiekana
    • 1 liść laurowy
    • szczypta zmielonego kuminu
    • szczypta soli
    • 1 litr bulionu warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 10godz.20min. 

    1. Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie razem z czosnkiem, odstawić na noc.
    2. W garnku rozgrzać oliwę i dodać czosnek, który się moczył z soczewicą. Dodać warzywa, odsączoną soczewicę, liść laurowy i kumin. Doprawić solą i wymieszać.
    3. Całość zalać bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis