Zabajone

    (1)

    Prosty trzyskładnikowy deser włoski - żółtka, wino albo likier i cukier. Można użyć dowolnego alkoholu aby przygotować swój ulubiony smak.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 żółtek
    • 120 g drobnego cukru
    • 75 ml wina (np. Marsala, Porto, Madera, Moscato)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę w żaroodpornej misce.
    2. Stopniowo dodawać alkohol, cały czas miksując. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, ale tak aby nie dotykała wody.
    3. Ubijać przez 15 minut. Podawać na gorąco.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)