Jajecznica z pancettą

    Jajecznica z pancettą

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wzbogacona wersja jajecznicy w stylu włoskim - jajka, parmezan, pancetta i pomidory śliwkowe. Sycące i aromatyczne śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 120 g pancetty, pokrojonej w kostkę
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 1 łyżka masła
    • 8 jajek
    • 3 łyżki śmietany
    • 50 g startego parmezanu
    • 2-3 łyżki świeżej bazylii (lub łyżeczka suszonej)
    • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
    • 6-8 małych pomidorów śliwkowych, pokrojonych w kostkę
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Na patelni na średnim ogniu smażyć boczek z cebulą na maśle przez około 5 minut.
    2. W misce wymieszać jajka ze śmietaną, parmezanem, bazylią i chili.
    3. Do boczku z cebulą dodać pomidory i smażyć przez 2 minuty.
    4. Całość zalać masą jajeczną i cały czas mieszając smażyć, aż się zetnie. Zestawić z ognia, doprawić solą i pieprzem - podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis