Zapiekanka ziemniaczana po włosku

    Zapiekanka ziemniaczana po włosku

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To typowe danie z kuchni włoskiej przygotowane z ziemniaków, jajek, mortadeli i sera Fontina. Zamiast mortadeli można użyć inną kiełbasę, a ser fontina zastąpić emmentalem lub gruyerem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g ziemniaków
    • 80 g masła
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 70 g mortadeli, drobno pokrojonej
    • 70 g sera fontina, pokrojonego w kostkę
    • sól do smaku
    • bułka tarta do formy
    • kilka łyżek masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ziemniaki obrać i ugotować. Utłuc z 50 g masła, dodać jajka, mortadelę, ser i sól do smaku.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Pozostałym masłem natłuścić naczynie żaroodporne i wysypać bułką tartą.
    3. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia. Wierzch posypać bułką tartą i wiórkami masła.
    4. Piec przez 30 minut.

    Rada

    Można zrezygnować z mortadeli i przyrządzić wegertariańską wersję tej zapiekanki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis