Zapiekanka z ziemniaków i kiszonej kapusty

    Zapiekanka z ziemniaków i kiszonej kapusty

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 8 osób

    Pyszne danie na zimowy obiad - sycące i aromatyczne. Warstwy ziemniaków przekładane duszoną kiszoną kapustą z dodatkiem jabłka. Polecam!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g ziemniaków
    • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
    • 2 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 400 g kiszonej kapusty
    • 1 liść laurowy
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 3 jagody jałowca
    • 1 łyżka mielonego kminku
    • 1 jabłko
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • 150 g startego sera żółtego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach na parze. Obrać i zetrzeć na tarce.
    2. Jogurt wymieszać z pieprzem, solą i pietruszką. Połączyć z ziemniakami.
    3. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę i chwilę smażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca i kminek, wymieszać i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.
    4. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Całość zalać bulionem i dusić przez 20 minut.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    6. W naczyniu układać warstwami ziemniaki, kapustę i ponownie ziemniaki. Piec przez 15 minut, a następnie posypać serem i piec przez kolejne 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Beznadzieja! Jestem ciekawy czy osoba ktora wrzucila tu ten przepis lub go wymyslila w ogole zrobila kiedykolwiek ta potrawe. Zrobilem dokladnie jak w przepisie. Jak dla mnie dwie lyzeczki pieprzu czynia ta potrawe niezjadliwa (pewnie tym nafaszerowano barana ktorego zjadl smok wawelski i przez to zdechl). Ziemniakow za malo, powinno byc dwa razy tyle - przynajmniej!! Opis przyzadzenia niedokladny. Moja ocena to 0.01 na 10!! Przez ten przepis na pewno juz nie zrobie tego drugi raz!! - 21 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis