Schab w ziołach

    Schab w ziołach

    4polubienia
    4godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny przepis na soczysty schab - najlepiej piec w foliowym rękawie, a potem kroić po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika, aby soki równomiernie się rozeszły. Dzięki temu pieczeń pozostanie soczysta.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg schabu bez kości
    • 4 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 gałązka mięty
    • 1 gałązka tymianku
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • 1 łyżeczka papryki mielonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    2. 2 ząbki czosnku rozetrzeć z solą. Dodać 3 łyżki oliwy, wymieszać. Zioła opłukać, oderwać listki, posiekać i wymieszać z oliwą. Powstałą marynatą natrzeć schab i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu. Pozostały czosnek posiekać i obłożyć nim mięso.
    5. Schab umieścić w foliowym rękawie albo w naczyniu żaroodpornym.
    6. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis