Ciasto pomarańczowe

    Ciasto pomarańczowe

    1polubienie
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne ciasto na które przepis pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Łączy w sobie słodycz włoskich pomarańczy i aromat oliwy z oliwek extra virgin. Jeśli nie lubicie smaku oliwy możecie dodać olej.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g mąki pszennej
    • 16 g proszku do pieczenia
    • 3 żółtka
    • 250 g cukru
    • skórka i sok z 3 pomarańczy (niepryskanych)
    • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 białka
    • 2-3 obrane pomarańcze, pokrojone w cienkie plastry
    • 4 łyżki dżemu morelowego lub pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Tortownicę o średnicy 22 cm natłuścić i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem i odłożyć na bok.
    2. Żółtka ubić z cukrem na gęsty i puszysty krem. Dodać sok i skórkę pomarańczową, mieszając drewnianą łyżką. Dodać oliwę i mąkę z proszkiem, wymieszać.
    3. Białka ubić na sztywną pianę. Odrobinę piany dodać do masy i wymieszać, a następnie delikatnie połączyć resztę, mieszając ruchem od spodu do góry. Ciasto wyłożyć do formy, na wierzch ułożyć plastry pomarańczy.
    4. Ciasto włożyć do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawić na 200 stopni C. Piec przez 40 minut, sprawdzić wykałaczką, czy wetknięta w środek wyjdzie czysta. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w środku na 10 minut.
    5. Ciasto przełożyć na metalową kratkę do całkowitego przestygnięcia.
    6. W międzyczasie, podgrzać dżem z łyżką wody i rozprowadzić na wierzchu ciasta. Dzięki temu goryczka pomarańczy zostanie złagodzona, a ciasto nie wyschnie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis