Murzynek z gruszkami

    Murzynek z gruszkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszne ciasto na każdą okazję - kakaowiec z dodatkiem wanilii i świeżej gruszki. Smakuje tak wspaniale jak wygląda!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 laska wanilii
    • 225 ml mleka
    • 180 g mąki tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 60 g kakao
    • 2 łyżki wrzącej wody
    • 3 średnie gruszki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 110 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g cukru
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • Polewa
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 25 cm.
    2. Laskę wanilii przekroić na pół, włożyć do rondelka i zalać mlekiem. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do przestudzenia. Wydrapać nasiona i wymieszać je z mlekiem.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem i odstawić. Do małego garnuszka wsypać kakao i zalać wrzątkiem, wymieszać na gładko.
    4. Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny.
    5. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Dodać sól, mieszankę z kakao i mleko z wanilią. Zmiksować.
    6. Do masy dodać mąkę, wymieszać delikatnie tylko do zawilgotnienia składników. Przełożyć do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć gruszki.
    7. Masło roztopić w rondelku i dobrze wymieszać z cukrem i cynamonem. Rozprowadzić na gruszkach.
    8. Piec przez około godzinę. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć z formy na metalową kratkę do całkowitego przestygnięcia.
    9. Podawać z gałką lodów waniliowych.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis