Kluski śląskie z dziurką

    Kluski śląskie z dziurką

    15polubień
    1godz.


    Zrobione przez 45 osób

    Tradycyjne danie z kuchni śląskiej - polskie gnocchi - kluski z ziemniaków, które najlepiej smakują z sosami, mięsem lub ze śmietaną.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 kg ziemniaków
    • mąka ziemniaczana
    • 1 jajko
    • 2 szczypty soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
    2. Ziemniaki dokładnie utłuc w garnku, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części i zabrać 1/4 - rozłożyć na pozostałej części ziemniaków. W to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej aby wyrównać z poziomem ziemniaków, dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę.
    3. Z masy formować kulki, w środku robić palcem dziurkę.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Zahartować, wlewając 1/2 szklanki zimnej wody. Gdy ponownie wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis