Lane kluski na rosole wegetariańskim

    Lane kluski na rosole wegetariańskim

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekkie, szybkie i smaczne danie obiadowe: aromatyczny rosół wegetariański z lanym ciastem. Ugotowane warzywa z rosołu można użyć do sałatki, albo zostawić w zupie.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 małe marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 mały seler
    • 1 por
    • 2 cebule dymki
    • 1 bulionetka warzywna
    • szczypta vegety
    • szczypta pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 5 ziaren pieprzu
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki mąki
    • szczypiorek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Warzywa obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać bulion i pozostałe przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
    2. Do miski wbić jajka, roztrzepać i wymieszać z mąką na jednolite ciasto.
    3. Z rosołu wyjąć warzywa, marchewkę pokroić i dodać z powrotem do zupy. Na gotujący się rosół "lać" ciasto - wyciskać z woreczka przez odcięty róg, albo nakładać łyżeczką, cały czas mieszając. Gotować przez kilka minut i od razu podawać.
    4. Rosół posypać posiekanym szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis