Chłodnik Miłej

    (4)
    1 godz. 40 min

    Najlepsza na świecie zupa z młodych buraczków - orzeźwiająca i zdrowa, na bazie zimnego kefiru i jogurtu naturalnego, koniecznie podana z jajkiem na twardo.


    Zrobione przez 17 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 pęczki młodych buraków z liśćmi
    • 2 pęczki rzodkiewki
    • 1 duży ogórek małosolny lub świeży
    • 1 pęczek koperku
    • 1 mały kubek (200 g) kefiru
    • 1 duży kubek (370 g) jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz do smaku
    • sok z cytryny do smaku
    • 4 jajka ugotowane na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Buraki oczyścić i ugotować do miękkości. Przestudzić i zetrzeć na tarce. Wrzucić z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi liśćmi.
    2. Rzodkiewkę posiekać, ogórek zetrzeć na grubej tarce, koperek drobno pokroić. Dodać do buraków.
    3. Jogurt wymieszać z kefirem, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i cytryną. Schłodzić.
    4. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki i podawać z chłodnikiem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (3)

    oleńka
    autor:
    2

    Smaczny, delikatny chłodnik. Ma bardzo koperkowy smak Szybko się go robi, ale po schłodzeniu i przegryzieniu jest najlepszy.  -  13 maj 2013

    Allrecipes
    autor:
    1

    @ProZac - informacja jest w pierwszym zdaniu - liście botwinki trzeba pokroić i dodać do wywaru, w którym gotowały się buraki.  -  16 cze 2016

    ProZac
    autor:
    0

    Liście też ugotować?  -  16 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)