Błyskawiczny tort schwardzwaldzki

    Błyskawiczny tort schwardzwaldzki

    5polubień
    22min.


    Zrobione przez 5 osób

    Karnawał zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto pomyśleć o pysznym torcie na przyjęcie z przyjaciółmi. Klasyczny smak słynnego tortu ze Schwarzwaldu będzie na tę okazję idealny!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 opakowanie (400 g) mrożonych wiśni
    • 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej
    • 3-4 łyżeczki żelatyny
    • 750 ml śmietany 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 opakowanie (400 g) gotowych spodów tortowych ciemnych
    • 50 g czekolady gorzkiej do posypania
    • bezy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.
    2. Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku postawionym na małym ogniu. Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.
    3. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
    4. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Gdy zacznie gęstnieć, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
    5. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy.
    6. Masę kładziemy od razu na ciasto, lub jeśli będzie zbyt rzadka, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, aby zgęstniała. Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami. Trzeci spód (wierzch) oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.
    7. Wierzch dekorujemy bezami i wiśniami. Smacznego!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis